MEDENJACI – GVIRC

Medenjaci – tijesto za medenjake sastoji se od meda, šećera, brašna, amonijaka, jaja, mirodija i vode. Šećer se kuha u vodi i kad je kuhan dodaje se med. U međuvremenu se mute jaja, doda salakalij (amonijak) i brašno. Zatim se sve zajedno promiješa, prokuha o ostavi da prokuha preko noći. Zatim se medenjaci peku i kad su gotovi, kandiraju se kuhanim šećerom da dobiju glazuru, suše se, pakiraju i slažu u kutije.

Gvirc – u kotlu se kuha med i voda. Miješa se i mjeri jakost (do 15 gradi) dok on neprestano kipi. U kotao od 200 l vode stavi se 120 kg meda (od kestena) i tri šake hmelja koji služi kao konzervans i daje gorak okus piću. Ta smjesa kuha jedan sat. Pretoči se u drvene bačve i ostavi da dva do tri mjeseca kipi. Ponekad se mora promiješati. Tada se propušta kroz bačvu koja na dnu ima otvore oko kojih su privezane lanene vrećice i na taj način se filtrira.. Prije odlaska na tržište, gvirc se boji. Šećer se prži da postane tamnosmeđi, u bačve se natoči gvirc i voda sa šećerom i tada je gvirc obojen. Originalan gvirc je žut. Gotov gvirc pije se rashlađeni s ledom.