LICITARI

Licitarski proizvodi

Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta. Njegova se tajna izrade od davnine čuva u krugu obiteljskog medičarskog obrta „ARKO“ iz Samobora. Iako je u cijelosti spravljena od jestivih sastojaka, ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama kao što su licitarska srca, bebe, konjići, čisla. Sitni su licitari (srca, trešnje, bebe, potkove, konjići, kokoti, zvijezde, anđeli…). Omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda kao što su Valentinovo, vjenčanja, godišnjice, krštenja, rođendani, obilježavanje poslovnih uspjeha na kraju godine ili pak kao uspomena u obliku suvenira na Samoborski kraj. Tradicija izrade licitara medičarne „ARKO“ započinje još 1941.god. kada je Ivan Arko osnovao obrt. Ovaj težak posao koji zahtjeva znanje, spretnost i brzinu od svog oca Ivana i majke Amalije nasljeđuje njihova kćer Silvestra, koja je u ovaj zanat uvela svoju kćer, današnju vlasnicu medičarne „ARKO“ Brigitu Mihinu, kojoj danas u poslu pomažu majka i sin Domagoj koji će nastaviti ovu dugu obiteljsku tradiciju medičarne „Arko“. Majstori ovog medičarskog obrta bave se izradom proizvoda od tijesta (licitara, medenjaka), voska i parafina (sakralnih i ukrasnih svijeća, lampiona) te pripravom pića od meda – gvirca. Proizvodi se proizvode po starim receptima i provjerenoj tehnici koja se prenosi s generacije na generaciju u ovom obiteljskom obrtu. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na proštenjima vezanim uz crkvene svetkovine na području grada Samobora i njegove okolice kao i na raznim sajmovima diljem Hrvatske. Zahvaljujući nama, licitarima, medičarski štandovi tim mjestima daju slikovitost i naročit ugođaj. Lijepo upakirane licitare, prikladne za poklon i u daleke krajeve, svježe medenjake i gvirc, kao i prigodne svijeće i lampione, odnedavna se može naći i kupiti i u našem izložbenom prostoru u Preradovićevoj 10 u Samoboru. Licitari obrta „ARKO“ pronašla su svoje mjesto i u mnogim hrvatskim ambasadama diljem svijeta, gdje su ukrašavala božićne jelke pa su tako i strani državljani u Austriji, Italiji, Švicarskoj, Australiji, Kanadi, Americi prepoznali ljepotu naših licitarskih proizvoda. Medičarsko svečarski obrt „ARKO“ dobitnik je mnogih priznanja i zahvala od kojih je važno istaknuti uvjerenje o stjecanju statusa obrta s tradicijom, što je veliko priznanje u ovom zanatu, kao i potvrda s kojom naši proizvodi dobivaju status originalnoga Samoborskoga suvenira koju nam je dodijelila Turistička zajednica Grada Samobora. Medičarna „Arko“ nalazi se neposredno uz samo središte Grada Samobora, te svatko koga put unese u Samobor može doći u našu medičarnu i osladiti se uvijek svježim medenjacima i hladnim gvircom, te tako i na taj način ponijeti lijepe uspomene na divan Samoborski kraj!

Licitari

Licitari – su nekoliko stoljeća unatrag u gotovo svim zemljama Evropske Unije poznati sitni kolačići za koje se tijesto ostavlja mirovati preko noći. Tijesto za licitare sadrži: šećer, vodu, licitarski kvasac, brašno. Oblikuju se kalupima od bakrenog lima i peku nekoliko minuta na 200°C. Nakon dva tjedna sušenja oslikavaju se izrađenom smjesom od želatina, vode i jestivih boja. Sastojci se kuhaju na pari dok se smjesa ne zgusne. Na obojenu podlogu se stavljaju sličice, ogledalca ili tekst. Potom se licitari suše opet jedan dan. Kad je ukras suh, licitar je gotov i može se plasirati na tržište.

Medenjaci

Medenjaci – tijesto za medenjake sastoji se od meda, šećera, brašna, amonijaka, jaja, mirodija i vode. Šećer se kuha u vodi i kad je kuhan dodaje se med. U međuvremenu se mute jaja, doda salakalij (amonijak) i brašno. Zatim se sve zajedno promiješa, prokuha o ostavi da prokuha preko noći. Zatim se medenjaci peku i kad su gotovi, kandiraju se kuhanim šećerom da dobiju glazuru, suše se, pakiraju i slažu u kutije.

Gvirc

Gvirc – u kotlu se kuha med i voda. Miješa se i mjeri jakost (do 15 gradi) dok on neprestano kipi. U kotao od 200 l vode stavi se 120 kg meda (od kestena) i tri šake hmelja koji služi kao konzervans i daje gorak okus piću. Ta smjesa kuha jedan sat. Pretoči se u drvene bačve i ostavi da dva do tri mjeseca kipi. Ponekad se mora promiješati. Tada se propušta kroz bačvu koja na dnu ima otvore oko kojih su privezane lanene vrećice i na taj način se filtrira.. Prije odlaska na tržište, gvirc se boji. Šećer se prži da postane tamnosmeđi, u bačve se natoči gvirc i voda sa šećerom i tada je gvirc obojen. Originalan gvirc je žut. Gotov gvirc pije se rashlađeni s ledom.

Čisla

Čisla – su nanizane brojanice koje završavaju križem – krunica. Izrađuju se slično kao i licitari ali se u tijesto umijesi jestiva boja – žuta i roza. Najčešće s kupuju po proštenjima i stavljaju oko vrata. Djeca ih vole jesti, a podsjećaju na krunice za molitvu.